Tämä blogi on omistettu amerikkalaiselle 1930-40-50-lukujen juurimusiikille: rockabillylle, western swingille, honky tonkille, jump bluesille ja kaikille muille mahdollisille suuntauksille ilman tarkempia kategorioita. Tarkastelun alla on niin alan viimeaikaiset julkaisut kuin edellisten vuosikymmenten klassikot mutta erityisesti harvinaisuudet ja outoudet.

maanantaina, tammikuuta 02, 2017

THE CACTUS BLOSSOMS: You’re Dreaming


Tämän hetken uusi kuuma nimi retro-roots musiikin mar
kkinoilla on Minneapoliksesta Minnesotasta ponnistava Cactus Blossoms duo. Omaan tietoisuuteni reunalle duo nousi kuultuani yhtyeen kiertäneen JD McPhersonin lämmittelijänä ja JDn innostuneen duosta niin paljon, että tuotti yhtyeen esikoisjulkaisun. Tuossa ei vielä kaikki. JD on pyytänyt esikoislevylle taustamuusikoiksi Joel Patersonin, Alex Hallin ja Beau Samplen eli Modern Soundsin, jonka tyylitaju ja soiton tarkkuus on tällaisessa musiikissa vertaansa vailla. Jack Torrey ja Page Burkum eli Cactus Blossoms ovat kuitenkin lahjakkuuksia omasta takaa eikä heidän musiikkinsa todellakaan ole tuottaja-kitaristi McPhersonin, mainion taustayhtyeen (Modern Sounds) tai äänittäjänsä Alex Hallin varassa, vaan paremminkin tuo taitava taustaryhmä on luonut täydelliset puitteet yhtyeet omien vahvuuksien kukoistukselle.

Ensimmäisten kuuntelukertojen perusteella olin jo laittamassa yhtäläisyysmerkkejä Cactus Blossomsien ja Everly Brothersien välille, mutta mitä enemmän olen kuunnellut yhtyeen musiikkia sitä vähemmälle nuo yhtäläisyydet käyvät. Toki muutamissa kappaleissa kuten ”Mississipi” duolla on edelleen Everlyä muistuttava laulutapansa, mutta musiikillisesti yhtye liikkuu aika kaukana Everlyjen popahtavista kantripaloista. Toisaalta Cactus Blossomsien musiikillinen koti on sekin paljon 50-60-luvun kantrimusiikissa mutta usein suodatettuna amerikkalaisen roots musiikin syvempiin pohjamutiin.

Vaikka musiikin perussävy on aika ajoin harras ja laulujen sävyt tummat niin mukaan on mahtunut myös kepeitä 50-lukulaisvaikutteisia menopalojakin. Vauhdikkain (ja paras) kaikista on Alton ja Jimmy duon Sun single ”No More Crying the Blues”, joka on levyn ainoa lainakappale.  ”Spotlight Kisses” on kevyt musiikillinen ilottelu, jossa Buddy Holly kohtaa Everly Brothersit, kun taas ”Clown Collector” tuo itselleni mieleen etäisesti Roy Orbisonin varhaiset menopalat.


Nuo kepeät rallit ovat yhtyeen ohjelmistossa kuitenkin enemmän välipaloja runollisemmille ja syvissä pohjamudissa liikkuville tarinoille ja sävelille, joissa vauhdin sijaan tärkeää ovat viipyvät tunnelmat ja tarttuvat harmoniat. Aika ajoin Cactus Blossoms tuokin itselleni mielenyhtymiä ruotsalaiseen Weeping Willows yhtyeeseen, vaikka tuskin Minnesotan duo on ruotsalaisia kuullut. Kauniit ja melodiset paljon 60-luvun alun pop ja kantri sävyistä ammentavat balladit löytyvät molempien ohjelmistossa, mutta toki Cactus Blossomsien musiikillinen ilmaisu pelkistetympää. Musiikillisilta vaikutteiltaan Cactus Blossoms on kuitenkin moniulotteinen yhtye ja vanhempaan juurimusiikkiin nojaava ”Change Your Ways of Die” kappale voisi olla vaikka Pokey LaFargen ohjelmistosta. ”Adios Maria” on taas kuulaan kaunis Länsi-Teksasin tunnelmissa keinuvat tex-mex valssi.

Cactus Blossoms on kerrassaan hersyvä duo, jonka hillityn tyylikkään esityksen taakse kätkeytyy monipuolinen ja moniulotteinen musiikillinen kattaus. Tästä yhtyeestä tulette vielä kuulemaan, mutta kylä duon musiikillinen esikoinen lähentelee jo sekin mestariteosta. Harvoin kuule näin luontevasti esitettyä mutta samalla äärimmäisen taitavaa ja tyylikkäästi soitettua juurimusiikkia.

Ei kommentteja: