TAMMI SAVOY & THE CHRIS CASELLO COMBO: That Rock & Roll Rhythm!

 

Vahva laulaja, loistava ja monipuolinen kitaristi, taitava bändi, vintage-soundit kohdillaan ja ennen kaikkea täydellinen ymmärrys hyvästä rock & rollista. Mitä muuta hyvältä levyltä voi enää vaatia? Laulaja Tammi Savoyn ja blues-kitaristi Chris Casellon yhteistyö jatkuu toisen pitkäsoiton merkeissä ja lopputulos on yhtä rhythm & blues sävytteisen rock & rollin juhlaa. Parivaljakon omat kappaleet kierrättävät klassisia teemoja, mutta ne sovitetaan juuri itselle sopiviksi.

Chicagossa asuvien Casellon ja Savoyn yhteistyö on jatkunut jo joitain vuosia. Casellolla on pitkä ura takanaan, mutta Savoy on aloittanut ammattimaisemman esiintymisen vasta vuonna 2014. Vaikka Savoy esiintyy myös muun muassa 1960-luvun pop-klassikkoja esittävässä Lovettes -lauluyhtyeessä ja Lance Lipinskyn taustaryhmässä, niin yhteistyö Casellon kanssa on Savoyn pääprojekti. Tunnustustakin on tullut. Savoy palkittiin vuonna 2019 Ameripolitan-gaalassa parhaana naisartistina, mutta ehkä hieman yllättäen Rockabilly Female -sarjassa.


Casello on kerrassaan taitava, monipuolinen ja persoonallinen kitaristi, joka ei ole saavuttanut taitojensa ansaitsemaa suosiota. Hänellä on ilmiömäinen kyky vaihtaa soittotyyliään kappaleesta toiseen. Monesta kitaravirtuoosista poiketen Casello ei halua dominoida, vaan hän ymmärtää tarpeen tullen astua taka-alalle ja antaa soittonsa kannatella Savoyta. Savoyn ääni on klassisen kaikuva ja hieman keimailevakin, mutta aina määrätietoinen. Kaksikon vahvuudet täydentävätkin toisiaan hienosti luoden täyteläisen ja vivahteikkaan kokonaissoundin.

Levyn aloitusraita ”Fine And Dandy” käynnistyy Savoyn  ilman säestystä esittämällä gospel-tyylisellä laululla, mutta yllättäen kappale kääntyykin svengaavaksi rock & rolliksi, johon Casellon pedal steel -soolo tuo jopa western swing -henkeä. Seuraavaksi hypätään rokkaavaan bluesin matkaan Little Estherin ”If It’s News To You” -kappaleella. Toinen bluesveto on ”G’wan ’About Your Business”, joka on Annisteen Allenin alkuperäistä big band -versiota riisutumpi ja rockabillahtavampi. Savoy ei missään nimessä ole mikään Lavern Baker- tai Ruth Brown -kopio, mutta Savoyn kynäilemä ”I Want Your Good Lovin’” on mainiosti Lavern Bakerin hengessä rokkaava rhyhm & blues, kun taas ”As Long As I’m Movin’” on suoraan Ruth Brownin laulukirjasta. ”Ain’t Givin Up Nothin’” on perin uskollinen Priscilla Bowmanin kevyesti rokkaavalla alkuperäisversiolle. Ben Hewitt (1959), Clyde McPhatter (1960) ja Sonny Wilson (1960) ovat hekin levyttäneet saman kappaleen, mutta päätyen varsin erilaisiin versioihin.

Yllätyksiäkin löytyy. Casellon kynäilemä ”I Want A Man (It’s Gotta Be That Way)” tempaisee kuulijan 1960-lukuisen garage rockin tunnelmiin, mutta Savoyn ääni pehmentää tiukan uhkaavaa tunnelmaa.

Levy ei ole pelkkää nelistystä. Rhythm & blues -balladi ”When Your Lover Don’t Love You” laskee sykettä ja hidas yökerhomainen bluesballadi ”In My Blue World” johdattelee aamuyön tunnelmiin. Menoa keventää myös instrumentaalityöstö. Kepeän hauskahko ”Hot Lava” on 1960-lukuinen keinuttelu, jota Savoyn viettelevät välihuudot kannustavat. Kaikki kolme biisiä ovat Casellon rustaamia.

Jos Savoyn ja Casellon pitkäsoitosta haluaa etsiä moitteen sijaa, on se ilman muuta kansi. Sen tylsä visuaalinen ilme ei vastaa levyn musiikillista sisältöä eikä anna oikeutta varsinkaan Savoyn pieniä yksityiskohtia myöten tarkoin harkitulle ja tyylikkäälle ulkoasulle. Tarjoilla tyylikäs ja monipuolinen paketti 1950-luvun rokkaavaa rhythm & bluesia ajattomasti sovitettuna. Vahvan laulajan ja taitavan kitaristin yhteistyössä on luovaa energiaa ja rock & rollin riemua!

(Julkaistu Big Beat 2/2021)


 

Kommentit

Suositut tekstit